Bemiddeling

VUM helpt bemiddelaars bij het verkleinen van de afstand tussen werkzoekende en werkgever. Zo wordt gezorgd dat een bemiddelaar de juiste werkzoekende snel, goed en duurzaam kan koppelen aan de juiste vacature. VUM is er voor alle bemiddelaars: bij gemeenten, bij UWV en bij sociaal ontwikkelbedrijven. 

Wat doet VUM voor bemiddelaars?

VUM maakt landelijk de gegevens van werkzoekenden en vacaturegegevens inzichtelijk: zo krijgen bemiddelaars gecontroleerd en veilig inzicht in elkaars gegevens. Hierdoor hoeven bemiddelaars geen contact meer met elkaar te zoeken om te vragen of zij bij een vacature nog passende kandidaten hebben. VUM geeft dit inzicht over regio- en organisatiegrenzen heen. 

Werkzoekenden worden beter zichtbaar voor (bemiddelaars van) werkgevers. Zo hoeft een bemiddelaar minder telefoontjes te plegen met andere bemiddelaars en wordt een match sneller gevonden. Uiteindelijk blijft er voor de bemiddelaar meer tijd over voor persoonlijke aandacht aan werkzoekenden die daar behoefte aan hebben. 

Hoe werkt VUM voor bemiddelaars?

Om VUM te gebruiken is het belangrijk dat je gegevens over je kandidaten en vacatures eenduidig vastlegt. Denk hierbij aan opleidingen, ervaringen, vaardigheden en interesse maar ook de plaatsen van wonen en werken. Er zijn diverse leveranciers die hulpmiddelen voor het vastleggen en matchen van deze gegevens bieden, de VUM techpartners. En voor de korte termijn heeft VUM een eenvoudig gebruikersportaal om kandidaten en vacatures aan te bieden en te zoeken. Het kan zijn dat je nu al in een systeem van een van de techpartners werkt. Je kunt dat blijven doen. Deze techpartner kan het systeem geschikt maken om op VUM aan te sluiten. En die aansluiting gaat er voor zorgen dat je optimaal geholpen wordt bij het vastleggen van de juiste gegevens.
Op het moment dat je via de oplossing van een techpartner of het gebruikersportaal een vraag stelt, zorgt VUM dat die vraag door alle aangesloten partijen wordt beantwoord. Als bemiddelaar krijg je dan een selectie van gepseudonimiseerde gegevens. Voor een geschikte kandidaat of vacature kun je vervolgens meer details opvragen. Op die manier kun je bepalen of dit de start van een match is.