Samen d'r an

Succesvolle start van gegevensuitwisseling in de arbeidsmarktregio Achterhoek

Het is zover! De arbeidsmarktregio Achterhoek gaat daadwerkelijk gegevens uitwisselen van werkzoekenden en vacatures, over de grenzen van organisaties heen. Na een grondige voorbereidingsperiode werd in januari een feestelijke aftrap in de raadszaal van de centrumgemeente Doetinchem gevierd. De uitwisseling van profielen en vacatures is onderdeel van de pilot van het programma "Verbeteren Uitwisseling Matchingsgegevens" (VUM).

Petra Helming, programmacoördinator arbeidsmarkt voor gemeenten en UWV in de Achterhoek, opende de bijeenkomst. Renate Westdijk, coördinator van de Pilots VUM, gaf een overzicht van het ontstaan van VUM en schetste wat het programma inhoudt en waarom het delen van gegevens zo belangrijk is. 
Manus Borra, productowner van Stichting Inlichtingenbureau, gaf vervolgens een demonstratie van het VUM Gebruikersportaal. De presentatie werd afgesloten door Gert Westerneng, programmamanager van VUM,  met een vooruitblik op VUM na de pilotperiode.

"Ik ben hoopvol gestemd", zegt Leon ten Have, teamleider Werk bij Fijnder. "Het succes van uitwisselen hangt af van de kwaliteit van de gegevens, en daar hebben we zelf invloed op!"

Tijdens de aansluitende netwerklunch ontstonden levendige gesprekken aan de hand van vragen, aangezien VUM draait om het stellen en beantwoorden van zoekvragen. Erland Smit, productmanager VUM , liet tijdens de lunch in een demonstratie met Lego de werking van VUM zien.

Luke Arends, cluster participatie van de Gemeente Bronckhorst, zegt: "Ik heb veel vertrouwen in deze oplossing om de dienstverlening naar een hoger niveau te tillen; anders zouden we niet meedoen."

In de komende periode verzamelen gebruikerservaringen zich bij de gemeenten Montfertland en Bronckhorst, Laborijn, Fijnder en UWV. Deze inzichten vormen samen met de ervaringen uit de andere pilots input voor de evaluatie van VUM.

"Samen d’ran”, zoals ze dat in de Achterhoek zeggen. Oftewel “We gaan hier aan de slag” aldus Jan-Willem te Dorsthorst, Rayonmanager UWV Achterhoek. Lees hier meer in het artikel op de website van AMR Achterhoek. 
 

Lego illustratie van VUM
Beeld: ©Erland Smit
Tijdens de lunch werd met Lego de werking van VUM getoond.