Veelgestelde vragen
VUM staat voor Verbeteren Uitwisseling Matchingsgegevens. VUM is een ketenprogramma van VNG, UWV en het ministerie van SZW. De doelstelling van VUM is om meer transparantie in het werkzoekenden- en vacaturebestand over regio- en organisatiegrenzen heen te creëren. VUM bestaat uit een afsprakenstelsel, gegevensstandaard voor de werkzoekenden- en vacatureprofielen en een uitwisselingsmechanisme. Dit mechanisme is op basis van een API ontwikkeld, waar gemeenten, UWV en op termijn ook private arbeidsmarktpartners op aan kunnen sluiten om gegevens met elkaar uit te wisselen.
Bemiddelaars werken hard om kandidaten en werkgevers te matchen. Helaas worden zij belemmerd doordat er met verschillende softwareoplossingen gewerkt wordt. Het is wenselijk dat de bemiddelaars het brede beeld van de beschikbare kandidaten en vacatures krijgen. Het idee achter VUM is dat de verschillende softwareoplossingen van bemiddelaars gekoppeld worden via een landelijke ‘spelverdeler’. Daardoor maakt het niet meer uit bij welke dienstverlener of in welke regio werkzoekenden zijn aangemeld. Bemiddelaars krijgen door een zoekvraag via VUM toegang tot passende profielen en vacatures uit de databases van andere dienstverleners, waardoor zij een veel breder beeld krijgen. Matchen blijft mensenwerk en maatwerk. VUM helpt dat werk makkelijker te maken.
Nee, VUM zorgt voor de uitwisseling van gegevens en matcht geen vacatures en werkzoekenden. Matching gebeurt bij de bemiddelaar en kan ondersteund worden door softwareoplossingen die de markt beschikbaar stelt. Aansluiten op VUM kan onder andere via deze softwarepakketten. Meer informatie over de werking van VUM vindt u op www.matchingsgegevens.nl.
Op de website www.matchingsgegevens.nl vindt u de actuele voortgang van de ontwikkeling van VUM. Het programma VUM levert een aantal producten op:
- Het uitwisselingsmechanisme.
- De gegevensstandaarden voor profielen werkzoekenden en vacatures.
- Het afsprakenstelsel.
- Het VUM-gebruikersportaal wordt met behulp van het inlichtingenbureau en de pilotregio’s ontwikkeld tot een bruikbare (tijdelijke)oplossing voor de organisaties die (nog) niet kunnen aansluiten op VUM.
Deze producten worden beproefd in een aantal pilotregio’s voordat de landelijke uitrol start.
Eerst wordt VUM beproefd in een aantal pilotregio’s. Met de bevindingen uit de pilotregio’s wordt VUM geoptimaliseerd ten behoeve van de landelijke implementatie die aansluitend en gefaseerd plaatsvindt.
Samen met de partners en stakeholders in het VUM Programma wordt, voor landelijke uitrol, een implementatiestrategie uitgewerkt. Aan de hand van deze strategie wordt een toolkit beschikbaar gesteld voor zowel de gebruikers als de ICT-medewerker. De toolkit wordt getoetst bij de deelnemers van de VUM-pilots en de klankbordgroep arbeidsmarktregio.
In algemene zin is goed om aandacht te hebben op de kwaliteit en kwantiteit van de gegevens van de kandidaten en vacatures in overeenstemming de gegevenssets van VUM. Denk hierbij aan: aanwezigheid, juistheid en actualiteit van de gegevens. Meer informatie kunt u lezen op de website van de Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt.
Naast de aandacht voor de gegevens zijn de samenwerkingsafspraken in uw arbeidsmarktregio over de werkprocessen op het gebied van werkzoekenden- en werkgeversdienstverlening ook van invloed op het effect dat VUM beoogt.
Als uw organisatie en de organisaties waarmee u wenst samen te werken nog geen software gebruikt om gegevens van kandidaten en vacatures bij te houden, kunt u al wel op de door VUM vastgestelde wijze documenteren. U volgt dan al de gegevensstandaard in uw documenten of spreadsheets.
Als uw organisatie overweegt om een nieuwe software aan te schaffen wees dan kritisch in de uitvraag op de mate waarin de softwareleverancier is aangesloten op VUM of zich aan het voorbereiden is. Onze technische coördinator helpt u graag verder, te bereiken via onze contactpagina.
Ja, binnen kaders van SUWI wet en Participatiewet is het mogelijk om gegevens van kandidaten en vacatures te delen. Ook zonder VUM is het mogelijk hiermee aan de slag te gaan. Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de Handreiking juridische grondslagen VUM. Onze privacy-specialist helpt u graag verder, te bereiken via onze contactpagina.
Voor het uitwisselen van gegevens met private arbeidsbemiddelaars is geen grondslag. Om dit mogelijk te maken is er een wetgevingstraject gestart.
Er zijn twee mogelijkheden om aan te sluiten op het uitwisselingsmechanisme VUM:
- Door een softwareoplossing (pakket of SaaS) te gebruiken die u in staat stelt kandidaten en vacatures te beheren en welke gebruik maakt van het uitwisselingsmechanisme VUM.
- Door in te loggen op VUM Portaal en de gegevens die u wenst te delen beschikbaar te stellen en vragen naar gegevens van andere partijen op te vragen;
Later volgt meer informatie over de aansluitmogelijkheden en bijbehorende instructies.
Het VUM-portaal is een oplossing voor partijen waarvan de softwareleveranciers (nog) niet rechtstreeks is aangesloten op het uitwisselingsmechanisme van VUM. Het VUM-portaal wordt beheerd door het Inlichtingenbureau.
Voor meer informatie over UM/ UM-w verwijzen wij u naar de website van VNG.
UM kan gezien worden als een ‘stekkerdoos’ waar gemeenten gemakkelijk op kunnen aansluiten. Gemeenten kunnen zo gebruik maken van landelijke voorzieningen zoals bijvoorbeeld VUM zonder dat zij hiervoor een bepaald niveau van gegevensvolwassenheid nodig hebben. De -w- van UMw staat voor werkdomein. Hier worden profielen en vacatures gedeeld worden.
Het belangrijkste verschil tussen UM en VUM-Gebruikersportaal is de technische landingsplaats. UM kan in de technische infra-omgeving van een gemeente worden geïmplementeerd. De technische afdeling van de gemeente is zelf in de lead bij de implementatie en zelf verantwoordelijk voor beheer van UM in de technische infra-omgeving. Bij het VUM-Gebruikersportaal is het Inlichtingenbureau de landingsplaats en bieden zij service en beheer aan. De bemiddelaars van de gemeente kunnen direct gebruik maken van dit portaal.
Ja, softwareleveranciers zijn aangesloten. De softwareleveranciers hebben ieder een eigen tempo waarop zij aansluiten op VUM. Het programma VUM heeft vanaf het begin een klankbordgroep met softwareleveranciers. Softwareleveranciers die aan de klankbordgroep deelnemen komen periodiek bij elkaar om af te stemmen. Zij hebben input geleverd op het ontwerp van de VUM-gegevensstandaard en het ontwerp van de uitwisselingsvoorziening. Nu staat VUM in het teken van beproeven en doorontwikkeling. Softwareleveranciers delen hierin ervaringen en leveren hierop input.
Ja. Iedere organisatie kan blijven werken met software van hun keuze. Mogelijk verandert er iets in uw werkwijze wanneer u kiest gebruik te gaan maken van het VUM-portaal omdat uw softwareleveranciers nog niet is aangesloten op VUM. Voor het uploaden van matchingsgegevens of het stellen van zoekvragen maakt u gebruik van het VUM-portaal. Op dit moment is VUM met leveranciers in gesprek. Onze technische coördinator helpt u graag verder, te bereiken via onze contactpagina.
Nee, het uitwisselingsmechanisme VUM slaat geen gegevens op. VUM zet de gegevens alleen maar door aan de aangesloten ketenpartijen als u via uw softwareleverancier aansluit.
Mocht u gebruik maken van het door het Inlichtingenbureau beheerde VUM-gebruikersportaal dan slaat het VUM-portaal gegevens voor u op om het mogelijk te maken om deze door andere partijen te laten bevragen. Ook kunt u in dat geval zelf eenvoudige vragen stellen.
Op zowel het uitwisselingsmechanisme als het VUM-portaal zijn DPIA’s uitgevoerd aan de kant van het Inlichtingenbureau, waarbij het wel of niet verwerken van data en/of persoonsgegevens in kaart zijn gebracht en risico’s met beheersmaatregelen zijn geformuleerd.
Er zijn diverse ontwikkelingen met betrekking tot dienstverlening en de daarvoor benodigde gegevensuitwisseling in de arbeidsmarkt. Het ministerie van SZW is gestart met het traject om tot wetgeving te komen. Een wetgevingstraject duurt ongeveer 2 jaar. Het wetgevingstraject richt zich onder andere op gegevensuitwisseling met private partijen. Uitwisseling tussen SUWI partijen is nu al mogelijk. Het wetgevingstraject traject wordt zorgvuldig doorlopen met stakeholders en kent een internetconsultatie. De huidige planning gaat uit van invoering van de wet is in Januari 2025.
Het voornaamste gevolg is dat de Wet SUWI aangepast wordt waardoor gegevensuitwisseling met niet-SUWI organisaties mogelijk wordt. Dit kunnen zowel sociale partners, dienstverleners als werkgevers zijn. De voornaamste voorwaarden daarbij zijn dat deze organisaties betrokken zijn bij de toeleiding naar werk en dat zij zich houden aan de voorwaarden en kaders voor veilige, rechtmatige en doelmatige gegevensuitwisseling.
Nee, VUM is geen vervanging voor UWV Portaal. UWV WERKbedrijf neemt binnen enkele jaren afscheid van SONAR en WBS. De nieuwe applicaties, waar UWV WERKbedrijf mee gaat werken, voorzien in het delen van gegevens volgens het common ground-gedachtengoed. UWV gaat profielen en vacatures delen via uitwisselingsmechanisme VUM. De gemeenten dienen in hun eigen software voor het vastleggen van kandidaten en vacatures te voorzien. Uiteraard kan de uitkomst een arbeidsmarkt regionale keuze zijn. Meer informatie kun je hier vinden.