Aansluiten op VUM: Wanneer en hoe?

Dankzij de VUM-voorziening wordt gegevensuitwisseling in het werkdomein straks makkelijker. Bemiddelaars kunnen dan vanuit hun eigen systemen werkzoekendenprofielen en vacatures met elkaar uitwisselen. Maar hoe – en wanneer – kun je eigenlijk aansluiten op VUM? 

Hierover ging iBestuur in gesprek met Johan Verhage, projectmanager VUM-Uitwisselingsvoorziening, en Johan van der Waal, projectmanager Uitwisselingsmechanisme bij VNG. Zij leggen uit hoe er op dit moment wordt gewerkt aan de ontwikkeling van de VUM-koppeling én hoe bemiddelaars en andere partijen daar straks op kunnen aansluiten. Lees het hele artikel op de website van iBestuur.

Tijdspad VUM. Het conceptontwerp is klaar. Van 2021 tot en met 2022 zijn er pilots. Daarna wordt VUM in gebruik genomen.

Pilots

In de VUM-pilots, die worden opgestart, beproeven en implementeren verschillende organisaties VUM in hun eigen regio. Vervolgens kunnen gemeenten en UWV in heel Nederland aansluiten. En daarna kunnen ook andere publieke en private bemiddelaars aansluiten. ‘Meer mensen aan werk helpen, daar draait het om. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk’, zegt VUM-programmamanager Minke Verkerk op iBestuur

Webinar

Op donderdag 28 oktober organiseerden het ministerie van SZW, VNG en UWV in samenwerking met de Programmaraad een webinar waarin de aansluiting op VUM centraal stond. Hierin werden het programma VUM en de technische aansluiting toegelicht. Welke voorbereidingen zijn nodig om aan te sluiten? En waar lopen de pilotregio’s nu bijvoorbeeld tegenaan? Bekijk het webinar op de website van de Programmaraad.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de aansluiting op de pagina ‘ Hoe sluit je aan?’ en houd onze website in de gaten voor het laatste nieuws.